Κιρσοί

Παθήσεις που αφορούν τις φλέβες

Κιρσοί κάτω άκρων                                                                            

Το φλεβικό σύστημα που βρίσκεται στην επιφάνεια των άκρων (“φλέβες της επιφάνειας”) και ιδιαίτερα των ποδιών έχει μικρή υποστηρικτική βοήθεια από το δέρμα.Φυσιολογικά οι βαλβίδες των φλεβών χρησιμεύουν για να προστατεύουν τις φλέβες από την αυξημένη πίεση που προκαλείται από την όρθια θέση του ανθρώπινου σώματος. Όταν οι βαλβίδες καταστραφούν ή απουσιάζουν τότε το αίμα ρέει προς τα κάτω. Αυτό προκαλεί την επιμήκυνση και την διαπλάτυνση των φλεβών, με αποτέλεσμα να φαίνονται εντονότερα κάτω από το δέρμα, να προεξέχουν και να έχουν οφιοειδή πορεία.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

  • φαγούρα και πόνος ιδιαίτερα μετά από ορθοστασία
  • πρήξιμο
  • αλλοιώσεις στην φυσιολογική χροιά του δέρματος (μελάγχρωση)
  • λέπτυνση του δέρματος κοντά στα σφυρά (αστράγαλοι)

ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ

  • Άτονα έλκη: δημιουργία πληγών που δεν επουλώνονται σύντομα αλλά μπορεί να διαρκέσουν και μήνες χωρίς την κατάλληλη θεραπεία
  • Θρόμβωση (πήξιμο του αίματος μέσα στην φλέβα) με επακόλουθη φλεγμονή, πρήξιμο και έντονο πόνο ακόμη και σε θέση ανάπαυσης
  • Πνευμονική εμβολή: είναι η μεταφορά με τη ροή του αίματος ενός τμήματος του θρόμβου από το πόδι στον πνεύμονα, μέσω της καρδιάς, με συνέπεια εμβολή του πνεύμονα και έντονη δύσπνοια.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ

Αν ο γιατρός αντιληφθεί ότι έχετε ένα πρόβλημα στο φλεβικό σύστημα των κάτω άκρων, μπορεί να σας προτείνει διαγνωστικές εξετάσεις για να διαπιστώσει τη φύση και την έκταση του προβλήματος.

Οι υπέρηχοι (doppler ροής, έγχρωμο doppler /τρίπλεξ) μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να ακροαστούμε τις φλέβες ή για να καταγραφεί η ροή του αίματος διαμέσου ειδικής συσκευής και είναι μεγάλης ακριβείας στην διάγνωση των φλεβικών παθήσεων.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η θεραπεία των κιρσοειδών φλεβών εξαρτάται από την φύση και την έκταση του προβλήματος. Ο γιατρός θα διαλέξει για σας την πιο σωστή λύση. Παρατεταμένη ορθοστασία πρέπει να αποφεύγεται. Βάζοντας τα πόδια ψηλά, σε ανάρροπη θέση, πάνω από το επίπεδο της καρδιάς, είναι δυνατό να προσφέρετε κάποια βοήθεια. Η εφαρμογή ελαστικής κάλτσας μετριάζει το οίδημα και τα συμπτώματα.

Οι σκληρυντικές ενέσεις ή η χρήση Laser έχουν θέση στις ευρυαγγείες και στους κιρσούς μικρής διαμέτρου.

Η χειρουργική θεραπεία των κιρσών δεν απαιτεί πλέον της μιας  μέρας νοσηλεία στην κλινική. Η αναισθησία μπορεί να είναι γενική ή περιοχική (επισκληρίδιος) και συνήθως περιλαμβάνει την ολική ή μερική αφαίρεση της μείζονος ή ελάσσονος σαφηνούς φλέβας, την αποκλίνωση και διατομή των ανεπαρκών διατιτραινουσών και την εξαίρεση πλαγίων δευτερευόντων κλάδων. Η κινητοποίηση του ασθενούς γίνεται την ίδια μέρα και η επάνοδος στην εργασία είναι γρήγορη.

Επιλογές Θεραπείας

Δείτε ΕΔΩ τις επιλογές Θεραπείας των κιρσών.

Leave a comment