Επιλογές Θεραπείας

KIRSOI

Οι κιρσοί συχνά θεραπεύονται για αισθητικούς λόγους. Ωστόσο η θεραπεία τους συνίσταται κυρίως για ιατρικούς λόγους καθώς οι επιπλοκές μπορεί να είναι βαριές αν η πάθηση δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως. Ανάλογα με τη μορφολογία και τη βαρύτητα της πάθησης, η θεραπεία ενδέχεται να περιλαμβάνει συντηρητική αγωγή (άσκηση, χρήση ειδικών ελαστικών καλτσών), την χειρουργική εξαίρεση της φλέβας από το υπόλοιπο φλεβικό δίκτυο ή το κλείσιμό της με τη χρήση ενδοφλεβίων τεχνικών:

  • Η συμπιεστική μέθοδος (ειδικές συμπιεστικές κάλτσες φλεβίτιδας) αποτελεί συντηρητική θεραπεία για την φλεβική ανεπάρκεια, δηλαδή είτε για τις εσωτερικές είτε για τις εξωτερικές φλέβες,  και επιδιώκει τη μείωση του πλάτους της φλέβας με την εφαρμογή εξωτερικής πίεσης. Η πίεση επιταχύνει τη ροή του αίματος μέσα στη φλέβα μειώνοντας το πρήξιμο στο πόδι. Ωστόσο, η φλέβα δεν μπορεί ποτέ ξανά να λάβει το αρχικό της μέγεθος και η συμπιεστική θεραπεία πρέπει να εφαρμόζεται για το υπόλοιπο της ζωής του ασθενή συνοδευόμενη από τη χρήση φλεβοτονικών ή αντιοιδηματωδών φαρμάκων. Παρ’ ότι η μέθοδος της συμπίεσης μπορεί να ανακουφίσει από τα συμτώματα στα αρχικά στάδια της νόσου, όταν η ανεπάρκεια στη μείζονα ή στην ελάσσονα σαφηνή φλέβα είναι προχωρημένη, τότε κάποια χειρουργική θεραπεία είναι απαραίτητη για την αποφυγή βαρύτερων επιπλοκών.
  • Η χειρουργική εξαίρεση της νοσούσας φλέβας από το υπόλοιπο φλεβικό δίκτυο, μπορεί να πραγματοποιηθεί με απολίνωση (αποσύνδεση) ή με σαφηνεκτομή (stripping). Η σαφηνεκτομή αποτέλεσε για πολλά χρόνια την κύρια μέθοδο θεραπείας των κιρσών, έχοντας ως πλεονέκτημα τη ριζική αφαίρεση της αιτίας της νόσου – αντί απλώς να αντιμετωπίζει τα συμπτώματα. Συνήθως πραγματοποιείται με γενική ή περιοχική (επισκληρίδιο) αναισθησία.
  • Η ενδοφλεβική θεραπεία των κιρσών με laser (Endo Venous Laser Ablation – ELVA) είναι μια σύγχρονη, ανώδυνη και αναίμακτη θεραπεία των φλεβικών κιρσών, εναλλακτική της χειρουργικής. Η κυκλοφορία αποκαθίσταται μέσα από υγιείς φλέβες του δικτύου με άριστα κλινικά αποτελέσματα και σημαντικά πλεονεκτήματα για τον ασθενή (η επέμβαση γίνεται χωρίς νυστέρι και χωρίς ράμματα – συνήθως ο ασθενής επιστρέφει στο σπίτι αυθημερόν και στην εργασία του σε 3-4 ημέρες.)
  • Η θεραπεία με ραδιοσυχνότητες πραγματοποιείται με τη χρήση ενός καθετήρα ραδιοκυμάτων, ο οποίος εκπέμπει θερμότητα επιδιώκοντας τη σύγκλιση του εσωτερικού φλεβικού τοιχώματος.
  • Η σκληροθεραπεία είναι μια ενδοφλεβική τεχνική θεραπείας που περιλαμβάνει την έκχυση χημικής ουσίας στη φλέβα, υπό τη μορφή αφρού. Η φλέβα σκληρύνεται και οι κιρσοί επουλώνονται. Η μέθοδος πραγματοποιείται στο ιατρείο, σε συνεδρίες ανάλογα με το πλήθος των φλεβών, χωρίς τοπική αναισθησία και χωρίς πόνο.
  • Laser Eυρυαγγειών: πρόκειται για τη θεραπεία κυρίως των κόκκινων τριχοειδών φλεβών οι οποίες προκαλούν κάψιμο και βάρος στο πόδι ενώ ταυτόχρονα είναι έντονα αντιαισθητικές. Εμφανίζονται σε όλες τις ηλικίες, κυρίως μετά τα 20 χρόνια, και οφείλονται σε κληρονομικότητα και/ή στον τρόπο ζωής (ορθοστασία ή καθιστική ακινησία).